Sök din resa

Normandie

9 dagar

31/8 Buss Arvika-Kil-Karlstad-Grums-Säffle-Åmål-Mellerud-Brålanda-Vänersborg-Göteborg

 

Dag 1. Till Hamburg
Avresa på morgonen till Helsingborg med lämpliga raster. Kort färjetur till Helsingör och senare från Rödby till Puttgarden. Middag och övernattning på Leonardo Hotel Hamburg-Stillhorn****.

Dag 2. Hamburg-Roncq
Resan fortsätter med lämpliga raster längs vägen mot Holland och Belgien som får en snabbvisit idag. Vi passerar Antwerpen och Gent. Middag och övernattning på hotell Campanile*** i Roncq. Orten ligger alldeles innanför franska gränsen strax norr om Lille. (66 mil)

Dag 3. Roncq-Caen
Efter frukost lämnar vi Lille och gör ett stopp i Amiens, berömt för Frankrikes största och mest stilrena katedral. Vi passerar Rouen där Jeanne d Arc brändes på bål 1431. Vi följer sedan ”blomsterkusten” genom Deauville och Trouville fram till Caen. Här bor vi 4 nätter på Aparthotel Adagio Caen Centre****. Hotellet ligger centralt i Caen, vid floden Orne, cirka 10 minuters promenad från slottet och ca 5 minuter från järnvägsstationen. Vi bor i luftkonditionerade "lägenhetsrum", alla trevligt inredda i modern stil och med fullt utrustat kök med kylskåp och mikrovågsugn. Hotellet har också ett gym och gratis Wi-Fi finns tillgängligt överallt. Vi avslutar dagen med en gemensam middag på en närliggande restaurang. Under kommande 3 dagar får vi sällskap av en engelsktalande lokalguide. (40 mil)

Dag 4. Omaha Beach och Arromanches (Heldagstur med engelsktalande lokalguide)
Idag åker vi genom det böljande normandiska landskapet mot kustremsan, där de allierades invasion ägde rum 1944. De dramatiska händelserna vid Normandies stränder under andra världskrigets slutskede är en viktig del av områdets historia. Vi besöker den amerikanska krigskyrkogården i Colleville sur Mer med sina tusentals vita kors stående i långa rader. Här har man en hänförande utsikt över Omaha Beach, som till och med 6 juni 1944 existerade endast som ett operativt kodnamn. Stränderna i St. Laurent, Colleville och Vierville vittnar om minnet över de amerikanska soldaterna från 1:a och 29:e divisionerna som strandsattes här och som drabbades av stora förluster i de otroligt svåra D-Day-striderna. Vi fortsätter till den lilla kuststaden Arromanches som är förknippat med enorma konstgjorda hamnar, s.k. ”Mulberries”, som var en förutsättning för att invasionen skulle lyckas. Ute i havslinjen syns fortfarande ett antal vågbrytande pontoner som överlevt 70 års vinterstormar, trots att hamnen endast byggdes för att användas under ett fåtal månader. Vi besöker D-Day Museum, där vi får veta mer om ”Dagen D” den 6 juni 1944. Vi rundar av dagen med att känna historiens vingslag vid den vackra utsiktsplatsen Pointe du Hoc, den branta klippa som amerikanska elitstyrkor intog med hjälp av repstegar. Senare under eftermiddagen återvänder vi till Caen. Kvällen fri.

Dag 5. Normandiska blomsterkusten (Heldagstur med engelsktalande lokalguide)
Under dagens utflykt färdas vi längs den normandiska blomsterkusten. Vi ser filmfestivalstaden Deauville och den eleganta tvillingstaden Trouville där strandpromenaden kantas av påkostade villor och anrika hotell som minner om Trouvilles glansdagar på 1800-talet. Här finns fantastiska stränder, läckra modebutiker, fiskrestauranger och färgglada parasoll. Det var här Coco Chanel lättade upp dammodet på 1920- och 1930-talen och än idag har det stora modehuset butiker här. Vi fortsätter till den pittoreska och charmiga hamnstaden Honfleur. Husen har vackra skiffertak. Vid hamnen ligger en uppsjö av restauranger och barer och på de små bakgatorna hittar vi massor av spännande butiker som säljer allt från konst och lokala produkter till souvenirer. Här äter vi en gemensam lunch på en typisk normandisk restaurang. Innan vi återvänder till Caen besöker vi ett Calvados Distillerie för provsmakning av Calvados och normandiska ostar. Åter i Caen är kvällen fri.

Dag 6. Bayeux (Halvdagstur med engelsktalande lokalguide)
Under förmiddagen besöker vi Bayeux med sin mäktiga katedral. Den fina gamla staden förstördes aldrig under invasionen i Normandie och har därför behållit sin särprägel och charm med kullerstensgator och sandfärgade 1600-talshus. Den mest kända sevärdheten är den berömda Bayeuxtapeten, ett ca 70 meter långt broderi från 1000-talet som på ett unikt sätt skildrar Wilhelm Erövrarens erövring av England. I perfekt bevarad detalj ser man ännu de enskilda krigarnas utrustning, de vikingaskeppsliknande fartygsriggarna och de viktigaste scenerna både innan och under slaget vid Hastings. Ett mycket viktigt dokument från medeltiden och rankad på UNESCOs världsarvslista. Vi återvänder till Caen och tillbringar resten av dagen på egen hand. På kvällen samlas vi på en fin restaurang för en gemensam middag.

Dag 7. Caen-Monheim
Efter frukost är det dags att påbörja resan hem mot Sverige igen. Vi kör norrut mot Tyskland via Frankrike och Belgien med lämpliga raster längs vägen. Framåt kvällen kommer vi till Monheim strax utanför Köln. Middag och övernattning på Achat Comfort Hotel***. (67 mil)

Dag 8. Monheim-Kiel
Resan fortsätter förbi Dortmund och Hannover till Kiel. Vi hinner med ett stopp vid stormarknaden Citti Markt innan det är dags för ombordstigning och avresa med Stena Line mot Göteborg. Insides 2-bäddshytter med golvbäddar finns reserverade för oss högt upp i båten. Samtliga hytter är inredda med DUX-sängar, d/wc samt trådlöst internet och tv. Förboka gärna smörgåsbord inkl. dryck vid bokningstillfället. Kvällen disponeras fritt till att utforska fartygets utbud. (52 mil) 

Dag 9. Till avstigningsorten

Kl. 09.15 är vi tillbaka i Göteborg och efter en riklig frukostbuffé lämnar vi båten och nu återstår bara hemresan till våra avstigningsorter med rast efter vägen.


  Programblad för utskrift

 


Pris:

12.980:-

I resans pris ingår:

 • Bussresa t/r
 • Båtresa Helsingborg-Helsingör & Rödby-Puttgarden
 • Båtresa Kiel-Göteborg
 • Del i insideshytt med golvbäddar
 • 7 hotellövernattningar
 • 5 middagar
 • 8 frukostar
 • 2 luncher
 • Engelsktalande lokalguider enl. program
 • 1 calvadosprovning
 • 1 ostprovning
 • Entré till D-Day Museum
 • Entré till Tapisserie de Bayeux
 • Förekommande skatter
 • Reseledningens tjänster

Tillägg per person:

 • Avbeställningsskydd mot sjukdom 350:-
 • Enkelrum/insideshytt 3.960:-
 • Utsideshytt 580:-
 • Del i utsideshytt med golvbäddar 180:-
 • Smörgåsbord inkl. dryck ombord på Stena Line 314:-
 • Måltidsdrycker

Länkar:

www.adagio-city.com

Boka

Ex. 710523

En per rad, ex. Anders Andersson, 710523