Sök din resa

Vinresa till Ungern

10 dagar

27/9  Buss Kristinehamn-Karlstad-Grums-Åmål-Vänersborg-Göteborg-Helsingborg


Reseledare: Thomas ”Vinare” Andersson

Vinkännaren och värmlänningen som brinner för vin- och matkulturen och gärna delar med sig av sina erfarenheter.


Dag 1. Till Berlin
Avresa på morgonen till Helsingborg. Kort färjetur till Helsingör och i Gedser är det dags för nästa färja till Rostock. Under överfarten blir det tid för shopping och mat. Övernattning på Andersen Hotel Birkenwerder*** som ligger i byn Birkenwerder i Brandenburg, strax norr om Berlin.   

Dag 2. Berlin - Dresden - Prag
Efter frukost fortsätter vår resa söderut till vindistriktet Sachsen vid floden Elbe. Här besöker vi vinslottet Wackerbarth i Radebeul mellan Dresden och Meissen. Vinslottet är ett av de större i distriktet med 120 hektar vinfält och är också känt för sin fina sekttillverkning (mousserande viner). Mitt i vinbergen ligger ”Belvedere” som är ett förtjusande vackert vinbergshus. Vi får en källarvisning, provar några av deras viner och avslutar med en gemensam lunch. Vi fortsätter till Dresden. Under en rundtur med vår lokalguide, både med buss och till fots, får vi en känsla för stadens kulturella och historiska arv. Vi får se Frauenkirche, Hofkirche, palatset Zwinger och anrika Semperoperan, för att nämna några. Senare under eftermiddagen passerar vi gränsen till Tjeckien och en dryg timme senare når vi Prag. Övernattning och middag på hotell Panorama****. (36 mil)

Dag 3. Prag - Brno - Budapest
Vi lämnar Prag och Tjeckien, passerar genom Slovakien och kommer vid lunchdags in i Ungern. Här gör vi ett besök på en vingård i Pannonhalma, som tillhör ett tusenårigt munkkloster. Vår svensktalande lokalguide möter oss här och följer med oss under vår vistelse i Ungern. Vi serveras en lunch, får information om vinproduktionen och avslutar med en vinprovning. Resan fortsätter till Budapest. Logi 3 nätter på Medosz Hotel Budapest***. Hotellet har ett idealiskt läge i centrala Budapest, nära de viktigaste affärs- och shoppingområdena. Tunnelbanestationen ligger bara några steg bort, vilket ger snabb och enkel tillgång till andra områden i Budapest. Gemensam middag på en närbelägen restaurang. (54 mil)

Dag 4. Rundtur i Budapest & utflykt till Etyek
Efter frukost gör vi en guidad rundtur med vår svensktalande lokalguide, delvis till fots, i Budapest. Stadens namn är sammansatt av namnen på 2 gamla städer, Buda och Pest. På den pittoreska Budasidan ligger Gellértberget med citadellet, Borgklippan med slottet och den charmiga barockstadsdelen. I det moderna Pest ser vi affärskvarteren, de breda avenyerna, den praktfulla parlamentsbyggnaden, Nationalmuseet, Sankt Stefansbasilikan och parkerna. Idag är de båda stadsdelarna sammanbundna av 9 broar, varav den äldsta, Kedjebron, är den mest kända. Vid lunchdags gör vi en utflykt till den lilla idylliska vinbyn Etyek ca 20 km söder om Budapest. På vingodset Etyeki Kuria serveras vi en lätt lunch, har en källarvisning och provar 6 av deras viner. Åter på vårt hotell i Budapest är kvällen fri. (60 km)

Dag 5. Utflykt till Balatonsjön & båttur på Donau inkl. middag
Idag gör vi en halvdagsutflykt till Balatonsjön – det ungerska innanhavet, med grunt varmt vatten och bördiga omgivningar. Vi besöker den berömda vingården Figula. Här får vi en källarvisning och provar 6 av deras prisbelönta viner. Därtill serveras en ungersk smörgåsbricka med hembakat bröd, skinka, salami och 3 sorters ostar, torkade tomater, valnötter och hemmagjord marmelad. Vi återvänder till Budapest och får några timmar för strövtåg på egen hand. På kvällen väntar en båttur på Donau inkl. middag. (28 mil)

Dag 6. Till Tokaj och Eger   
Efter frukost lämnar vi Budapest och åker till Ungerns mest kända vindistrikt – Tokaj. På det eleganta vinslottet Grof Degenfeld**** serveras en 3-rätters lunch före besöket i vinkällaren med provning av 8 viner.  Nästa besök gör vi i den lilla barockstaden Eger, vars vindistrikt är känt för sitt rödvin Tjurblod. Namnet uppstod under turkarnas belägring på 1500-talet, då ortens krigare drack kopiösa mängder rödvin. Turkarna flydde, när de såg sina fienders rödvinsfärgade skägg och trodde att de fick sin styrka genom att dricka tjurblod. På Gal Tibors vingård gör vi ett vinkällarbesök, innan vi serveras en 3-rätters middag och provar ett 10-tal av deras viner. Övernattning på Hotel Villa Völgy**** i Eger med möjlighet att besöka hotellets stora SPA-avdelning. (15 mil)

Dag 7. Eger - Prag
Dags att påbörja återresan. Med lämpliga raster längs vägen, kommer vi under tidig kväll tillbaka till Prag för 2 övernattningar på Hotel Holiday Inn**** (27/9 hotell Royal Prague****). Hotellet ligger vid metrostationen Krizikova med både spårvagn och metro till centrum. Middag på egen hand och kvällen fri. (69 mil)

Dag 8. I Prag
Under förmiddagen visar vår svensktalande lokalguide oss Tjeckiens huvudstad, vackert belägen vid floden Moldau. Ovanför staden reser sig den ståtliga borgen Hradcany med Vituskatedralen, som bjuder på en vacker utsikt över staden och Karlsbron. Nedanför, i stadsdelen Mala Strana, slingrar sig de små gränderna som kantas av vackra hus och trevliga vinstugor. I den nya stadsdelen ligger bl.a. Rådhuset med det astronomiska uret, Kruttornet och den kända Vaclavplatsen. Stadsvandringen avrundas med en gemensam lunch och vinprovning. Middag på egen hand och kvällen fri.

Dag 9. Prag - Rostock
Efter frukost påbörjar vi återresan till Rostock där vi i mån av tid besöker ett större varuhus. Middag och övernattning på mysiga Land-gut-Hotel Hermann***. Hotellet har en inomhuspool, så glöm inte badkläderna! (58 mil)

Dag 10. Till avstigningorten
Vi tar morgonfärjan till Gedser och senare Helsingör-Helsingborg och vidare till våra avstigningsorter.


  Programblad för utskrift


Pris:

14.590:-

I resans pris ingår:

 • Bussresa t/r
 • Väg- och färjeavgifter
 • 9 hotellövernattningar
 • 5 middagar
 • 9 frukostar
 • 5 luncher
 • 7 vinprovningar
 • Stadsrundtur med lokalguide i Dresden   
 • Båttur på Donau
 • Svensktalande lokalguide (dag 3-6 enl. program)
 • Guidad rundtur med svensktalande guide i Budapest
 • Guidad rundtur med svensktalande guide i Prag
 • Förekommande skatter
 • Reseledningens tjänster

Tillägg per person:

 • Avbeställningsskydd mot sjukdom 350:-
 • Enkelrum 9 nätter 3.690:-
 • Måltidsdrycker

Reseledare:
Thomas ”Vinare” Andersson

Max 36 deltagare!


Vi reserverar oss för valutakursändringar.
Giltigt pass erfordras för denna resa!

Resväg

Boka

Ex. 710523

En per rad, ex. Anders Andersson, 710523