Sök din resa

Österlen & Wallanders Ystad

5 dagar

8/8 Buss Åmål-Säffle-Grums-Karlstad-Kristinehamn-Mariestad-Skövde

 

Dag 1. Till Simrishamn
Avresa på morgonen söderut med lämpliga raster för kaffe och lunch. Påstigning kan ske på alla orter längs färdvägen. Vi gör ett stopp och njuter av naturen vid Brösarps Backar. Efter ankomsten till Simrishamn checkar vi in på trevliga Hotel Svea*** där vi skall bo i 4 nätter. Gemensam middag på hotellet.

Dag 2. Kivik & Stenshuvud nationalpark
Efter frukost finns det tid för att på egen hand upptäcka Simrishamn som är en välbevarad kuststad med ett medeltida ursprung. Vi fortsätter sedan till Kivik, där vi äter lunch på Kiviks musteri och får en guidad tur i Äpplets Hus. Under eftermiddagen besöker vi Stenshuvud nationalpark med Naturum, ett besökscentrum som berättar om den fantastiska naturen i området. Man kan, om man vill, gå upp på toppen av Stenshuvud (ca 2 km), där man har en fantastisk utsikt 97 m över havet eller ta en promenad ner till stranden. Vi återvänder till Simrishamn, som så här års känns som en stad vid medelhavet med sina trevliga uteserveringar. Kvällen fri.

Dag 3. Ale Stenar & Ystad
Efter frukost tar vi kustvägen söderut. På åsen ovanför fiskeläget Kåseberga finns Sveriges största skeppssättning, Ale Stenar. Den omfattar idag totalt 59 stenblock, är 67 m lång och 19 m bred. Vi får en guidad tur av området och historien om skeppssättningen. Naturupplevelsen på åsen, där havet möter himlen är magisk! Vi äter lunch i Kåseberga, här finns både sillrökeri och café Bistro att välja mellan. Turen fortsätter till Ystad. Denna historiska stad grundades ungefär år 1200 och hade en betydande handel med Hansan. Ystad har fler korsvirkeshus än någon annan svensk stad och är känt som Wallanders hemstad. Vi gör en guidad stadsvandring där vi hör om stadens dåtidshistoria och får en inblick i inspelningsplatser för deckarserien Wallander. Under eftermiddagen finns tid för egna strövtåg i staden, sedan är det dags att styra kosan mot Simrishamn igen. Kvällen fri.

Dag 4. Glimmingehus
Dagens utflyktsmål är Glimmingehus, som är nordens bäst bevarade medeltida borg. Glimmingehus uppfördes av borgherren Jena Holgersen Ulfstrand som var riddare, riksråd och riksadmiral. Bygget påbörjades år 1499 enligt inskriften på portalen. Efter en guidad visning kan vi slå oss till ro i örtagården. På återvägen till Simrishamn stannar vi hos Olof Viktors i Glimminge, där det finns äkta skånska specialiteter som kavring och härligt rågbröd bakade i stenugn, hemgjord glass, marmelader och vinäger. Resten av dagen fri för egna nöjen och middag på egen hand.

Dag 5. Till avstigningsorten
Innan vi lämnar Österlen stannar vi till vid Vitaby kyrka, med utsikt över Hanöbukten och Ravlunda kyrka där Fritjof Nilsson Piraten vilar. Efter lämpliga raster längs vägen är vi tillbaka vid våra avstigningsorter.


  Programblad för utskrift 


Pris:

6.990:-

I resans pris ingår:

 • Bussresa t/r
 • 4 hotellövernattningar
 • 1 middag
 • 4 frukostar
 • Guidad visning Äpplets hus
 • Guidad visning Ale Stenar
 • Stadsvandring Ystad
 • Guidad visning Glimmingehus
 • Förekommande skatter
 • Reseledningens tjänster

Tillägg per person:

 • Avbeställningsskydd mot sjukdom 250:-
 • Enkelrum 4 nätter 1.460:-
 • Ev. övriga entréer

Länkar:

www.hotelsvea.se
www.kiviksmusteri.se
www.loderupturism.se
www.olofviktors.se

Resväg - klicka här

Boka

Ex. 710523

En per rad, ex. Anders Andersson, 710523